Forstå markedet bedre ved å sammenligne kvadratmeterpris, prisutvikling, salgspriser og verdiestimat for liknende boliger.
Gå videre5 spørsmål og svar om e-takst
17. des. 2024
Skal du selge boligen din, bytte bank eller refinansiere boliglånet i din eksisterende bank, vil du ha behov for en e-takst. Her får du svar på de vanligste spørsmålene om e-takst.
Hva er e-takst?
E-takst betyr elektronisk takst, og er en enkel verdivurdering av boligen din. I dag er det vanlig at eiendomsmeglere setter e-takst på boliger, og de bruker statistiske data for å komme frem til sluttresultatet. I tillegg kommer megler på befaring for å se boligen med egne øyne. Boligens standard, størrelse, beliggenhet og tidligere solgte boliger i samme område legges til grunn når det skal utarbeides en e-takst.
Elektronisk takst har eksistert siden 2016, og ble opprinnelig laget som et system for banker ved refinansiering av boliglån. En e-takst er ingen teknisk vurdering av boligen, men forteller kun hva boligen din er verdt ut fra dagens marked.
Hvor lenge er en e-takst gyldig?
Hovedregelen er at en e-takst er gyldig i 6 måneder. Har det vært store svingninger i boligmarkedet i perioden etter at du fikk e-takst på boligen din, kan bankene kreve at du må skaffe en ny.
Hvor mye koster det å få e-takst på boligen?
Dersom du skal selge boligen din, kan du i noen tilfeller få gratis verdivurdering fra eiendomsmegleren du skal benytte videre i salgsprosessen. Ønsker du derimot en e-takst uten å selge boligen, vil prisen vanligvis ligge et sted mellom 1.000 og 5.000 kr. Unntaket finner man i Oslo og enkelte andre byer der konkurranse mellom eiendomsmeglere har ført til at man kan få tilbud dette gratis - men, det er nok sannsynlig at denne prisingen ikke vil vare for alltid.
Det er altså store variasjoner på markedet hvor mye du må betale for en e-takst fra en eiendomsmegler, avhengig av hvor du bor i landet og hvilken megler du henvender deg til.
Hva er forskjellen på e-takst, takst (verditakst) og verdiestimatet?
En e-takst utføres av eiendomsmegler, mens en takst (eller verditakst) på boligen utføres av en takstmann. Begge formene forteller om markedsverdien på en bolig.
En verditakst bygger imidlertid både på statistiske data og en teknisk gjennomgang av boligen, mens en e-takst ikke fastsetter boligens tekniske verdi.
Verdiestimatet er utviklet av Hjemla og er norges mest presise estimat av markedsverdien til privatboliger. Denne brukes på hjemla.no og av en rekke profesjonelle aktører (eiendomsmeglere, banker, staten mm.), men er ikke enda godkjent som e-takst. Elektronisk takst skal fortsatt settes med menneskelig vurdering av fagpersonell, mens verdiestimatet utelukkende lages av kunstig intelligens. En eiendomsmegler vil eksempelvis fortsatt ha bedre forutsetning for å prise unike egenskaper ved en bolig, som for eksempel utsikt, finish, lukt, og lignende.
Er prisantydning det samme som e-takst?
Både e-takst og prisantydning sier noe om verdien på en bolig, men er likevel to forskjellige begreper. Til tross for at en e-takst legger grunnlaget for prisantydningen i et boligsalg, vil ikke e-takst og prisantydning alltid være den samme.
En prisantydning fastsettes av megler eller takstmann, og er den prisen på en bolig som selger og eiendomsmegler forventer at boligen blir solgt for. Særegne forhold ved en bolig, som for eksempel utsikt eller lysforhold, kan påvirke prisantydningen i positiv eller negativ retning.
Det betyr i praksis at to nabo-rekkehus kan få samme e-takst, men forskjellig prisantydning ved boligsalg. Årsaken til dette kan for eksempel være at det ene rekkehuset har finere utsikt enn den andre.
Vinn årsabonnement verdt 568,- i Hjemlas julekalender