Forstå markedet bedre ved å sammenligne kvadratmeterpris, prisutvikling, salgspriser og verdiestimat for liknende boliger.
Gå videreHistorisk start på årets boligmarked
11. feb. 2025
Slik var boligmarkedet januar 2025:
I januar steg boligprisene med 4,4 prosent, noe som sesongjustert ga en oppgang på 1,4 prosent. Det er mer enn Eiendom Norges prognose for januar på 3,5 prosent. Det er kun i 2022 det har vært en sterkere oppgang i boligprisene i en januar-måned, og det var det sentrale Østlandet, Agder, Rogaland og Tromsø som hadde spesielt sterk oppgang i januar.
- Vi knytter den sterke utviklingen til en flere faktorer som spiller sammen. Det er for øyeblikket noe mindre usikkerhet om husholdningsøkonomien fremover. Norges Bank har sjeldent vært så tydelig i sin kommunikasjon om rentenedsettelse i mars, samt vi har hatt real-lønnsvekst og trolig også vil få det i år. Dessuten har vi fått moderate lettelser i utlånsforskriften. Men det kanskje viktigste er at boligbyggingen fremover vil bli svært lav. Det er først nå boligkrisen er her med en historisk svært lav tilførsel av nybygde boliger til markedet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Rekordvolumer i januar
Det tok i gjennomsnitt 69 dager å selge en bolig i januar, ned fra 73 dager i desember. Kortest salgstid hadde Bergen med 31 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 121 dager.
- Det har aldri tidligere i boligprisstatistikkens historie blitt solgt og lagt ut like mange boliger som i januar. Det kan tyde på et oppdemmet flyttebehov i boligmarkedet etter to år med noe lavere aktivitet både i brukt- og nyboligmarkedet, sier Lauridsen.
Tall fra Norge i januar
- I januar: 7 498 boliger lagt ut for salg (26,9 prosent flere enn samme måned 2024).
- I januar: 8 528 boliger solgt (25,6 prosent flere enn samme måned 2024).
Sterkest i Asker og Bærum og svakest i Bodø/m Fauske
- Det er store forskjeller i boligprisutviklingen både i januar og lenger trend. På den svakere skalaen er det Bodø /m Fauske, Drammen og Trondheim som skiller seg ut. I januar er det Stavanger, Kristiansand, Bergen, Ålesund og Oslo og Akershus som skiller seg ut med sterk vekst, sier Lauridsen.
- Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i januar: 2,3 prosent økning i Asker og Bærum.
- Svakest sesongkorrigert prisutvikling i januar: 0,5 prosent nedgang i Bodø m/Fauske.
Regjeringen må ta boligkrisen på alvor
I går fikk Norge flere nye statsråder i kjølvannet av at Senterpartiet gikk ut av regjeringen.
- Boligkrisen, som vi lenge har varslet på grunn av svikten i nyboligsalget og boligbyggingen, kommer nå. Lav boligbygging fremover vil skape enda større press i leie- og eiermarkedet. Vi forventer regjeringen nå vil ta utfordringene i boligmarkedet mer på alvor enn hva statsrådene fra Senterpartiet gjorde i særlig Finansdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet, sier Lauridsen.
- Vi er særlig spent på hva finansminister Jens Stoltenberg (Ap) klarer å utrette. Han får boligkrisen i fanget som konjunkturstyring og som noe som vil svekke norsk økonomi fremover. Dessuten skal han lose regjeringens nylig foreslåtte forslag til endringer av lov om eiendomsmegling gjennom i Stortinget. Denne loven rommer både regler som skal sikre trygg og effektiv bolighandel, finansiell stabilitet og faktisk også sikkerhetspolitikk gjennom bransjens kontrolloppgaver knyttet til hvitvasking og økonomisk kriminalitet, sier han.
- Som samfunnsøkonom forventer vi også at Stoltenberg kikker på Finansdepartementets modellrammeverk. Finansdepartementet, sammen med SSB og Norges Bank, undervurderte lenge hvor stort fallet i boliginvesteringene både har vært og trolig også kommer til å bli i 2025. Vi trenger bedre modeller for å kunne fatte bedre beslutninger, avslutter Lauridsen.
Se boliger i kart
Alle artikler